Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

πρώτη συνέντευξη τύπου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ




Αθήνα 30/7/09


Την πρώτη της Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η νεοσύστατη κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή». Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής Διονύσης Σκαρμούτσος, η Στάβη Σαλουφάκου πρόεδρος του ΕΚΑ και εκ μέρους της Κίνησης οι: Θανάσης Διαβολάκης μέλος Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ που συντόνιζε και την συνέντευξη, ο Δημήτρης Πηλιχός μέλος ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Απόστολος Αλωνιάτης από την κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS, ο Αντώνης Μαούνης από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων,ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ.
Ο Διονύσης Σκαρμούτσος είπε: «Ο συγκεκριμένος χώρος που έχε επιλεγεί για να γίνει το στρατόπεδο στον Ασπρόπυργο ήταν πρώην κυνοκομείο, αυτό αποδεικνύει την αντιμετώπιση που έχει η κυβέρνηση απέναντι στο θέμα των μεταναστών. Είναι δυστυχώς μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια που αποδεικνύει τον βαθμό της απανθρωπιάς που διέπει τις κυβερνητικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες. Το ζήτημα των μεταναστών εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονα στην Ελευσίνα αφού στην περιοχή ζουν χιλιάδες μετανάστες που αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες σαν μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σαν άνθρωποι που υφίστανται μια τεράστια εκμετάλλευση. Το Εργατικό Κέντρο της Ελευσίνας συμμετέχει στην Κίνηση και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και στον πυρήνα της έχει την αντιρατσιστική θεώρηση, προσέγγιση και αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. Θεωρούμε ότι το εργατικό κίνημα οφείλει και πρέπει να σταθεί στο πλευρό των μεταναστών. Οφείλει και πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά τους. Οφείλει και πρέπει να ζητήσει και να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να τους αποδώσει, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, ίσα δικαιώματα.»
Ο Γιάννης Σηφακάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της λιτότητας, των απολύσεων και της καταστολής κατρακυλάει σε ένα ρατσιστικό κατήφορο με την ανοιχτή υποστήριξη των «φασιστών με γραβάτες» του ΛΑ.Ο.Σ και των συμμοριών της Χρυσής Αυγής. Δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα που χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες βρέθηκαν στη Γυάρο και στα Μακρονήσια να στηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στις 31 Αυγούστου καλούμε σε πλατιά Σύσκεψη, στις 7.00 μμ στη ΕΣΗΕΑ, για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα δράσης μας. Θα διαδηλώσουμε αντιρατσιστικά μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους στις 5 Σεπτέμβρη στη διαδήλωση της ΔΕΘ, θα συνεχίσουμε αμέσως μετά με κινητοποιήσεις στον Ασπρόπυργο και στη Ριτσώνα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα κορυφώσουμε τις δράσεις μας στις αρχές Νοέμβρη ενάντια στο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης του ΟΗΕ -μιας φιέστας με στόχο να δώσει ανθρωπιστικό μανδύα στα ρατσιστικά μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια».
Ο Τζαβέντ Ασλάμ αφού κατήγγειλε τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί μέλη της Κοινότητας το τελευταίο διάστημα καθώς και τις απελάσεις με 2 ειδικές πτήσεις προς το Πακιστάν, απηύθυνε έκκληση για να μην απελαθεί ο δημοσιογράφος Αλί Ασράρ, που αυτή τη στιγμή κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Νέου Ηρακλείου, ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης του Πακιστάν. «Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που έφερε στην επιφάνεια την συνεργασία του πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα με την δικτατορία του Μουσάραφ και την συνεργασία της πρεσβείας στις απαγωγές των 28 Πακιστανών το 2005», τόνισε ο Τζ. Ασλάμ.
Ο Δημήτρης Πηλιχός τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια για αντίστοιχη κινητοποίηση και στην Εύβοια ενάντια στα σχέδια για δημιουργία στρατοπέδου στη Ριτσώνα. «Δεν υπάρχει οικογένεια στην περιοχή που να μην έχει κάποιον μετανάστη στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Γερμανία. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θυμούνται τις δικές τους κακουχίες στα χρόνια της μετανάστευσης. Δεν ξεχνούν τι θα πει εκμετάλλευση και βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών που παλεύουν για ίσα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Μαούνης αναφέρθηκε στην ένταση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινόμενων σε μια περίοδο καμπής που προκαλεί η οικονομική κρίση. «Το αυγό του φιδιού που ονομάζεται ρατσισμός εκκολάπτεται τα τελευταία είκοσι χρόνια, ωστόσο αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η πολιτικοποίηση αυτού του φαινόμενου με την ανοιχτά φασιστική τροπή. Είναι μ’ αυτήν την έννοια πολύ εύστοχος ο τίτλος της κίνησής μας που μιλάει για φασιστική απειλή. Απέναντι στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι η υπερ-συσσώρευση των κερδών από λίγους, υπάρχει η τεράστια συστηματική προπαγάνδα πως το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μετανάστες. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο καθένας από εμάς πρέπει να διαλέξει πλευρά. Ή θα είσαι με το ΛΑΟΣ ή ενάντια σε αυτό. Θα πρέπει όλοι μας να πάρουμε θέση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ της κυβέρνησης, ενάντια στην ρατσιστική και φασιστική βία, ενάντια στην περιστολή των ελευθεριών, των διώξεων και των καμερών. Εμείς επιδιώκουμε τον συντονισμό και την αγωνιστική δράση με όλες τις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στον ρατσισμό.»
Ο Αποστόλης Αλωνιάτης αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην κλιματική αλλαγή που δημιουργεί μεγάλα μεταναστευτικά κύματα ανά τον κόσμο. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε με ανοιχτές αγκαλιές έναν ολόκληρο κόσμο που δεν θα έχει άλλη δυνατότητα επιβίωσης εκτός από την μετακίνησή του».
Τέλος, η Στάβη Σαλουφάκου δήλωσε πως «είναι μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα υποχρέωση του ΕΚΑ να φιλοξενήσει την συνέντευξη τύπου μια τέτοιας σημαντικής προσπάθειας. Ως ΕΚΑ θεωρούμε πως έχει άμεση σχέση η ρατσιστική επίθεση με την προσπάθεια καταστρατήγησης των προσωπικών δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας, μέσα από την νομοθέτηση της ιδιωτικής βιντεοσκόπησης της καθημερινότητας του καθένα μας, των τραπεζών DNA κλπ. Θέλουν να εκφοβίσουν την κοινωνία διαχωρίζοντας και διασπώντας τους εργαζόμενους. Είναι δικιά μας υπόθεση, να αναδείξουμε πως η ζωή του κάθε πολίτη ανεξάρτητα χρώματος, φύλου, καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας αφορά όλους μας. Και μόνο έτσι μπορούμε και εμείς σαν εργατικό κίνημα να διασφαλίσουμε και τις θέσεις εργασίας στο σύνολό τους και τους όρους εργασίας».

ΥΓ: Την Διακήρυξη της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» υπογράφουν πάνω από 200 επώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες, μεταξύ των οποίων 65 εκλεγμένοι συνδικαλιστές, 10 πανεπιστημιακοί, 15 ακτιβιστές των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι 6 Κοινοτήτων Μεταναστών, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγωνιστές και αγωνίστριες αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται πανελλαδικά καθώς και η συγκρότηση τοπικών επιτροπών σε όλες τις γειτονιές.

Επικοινωνήστε: Χρήστος Αργύρης 6932 825663,
Θανάσης Διαβολάκης 6977 705251,
Γιάννης Σηφακάκης 6946 093043